Graniastosłup
Kam1129: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 12 i 26.
Przekątne ścian bocznych wychodzących z wierzchołka kąta rozwartego podstawy sś prostopadłe.
Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Bardzo proszę o pomoc.
30 mar 16:44
dero2005:

d = 26
f = 12
4a
2 = d
2 + f
2 = 820
a
2 = 205
a =
√205
h =
√k2 − a2 =
V = P
p*h =
dokończ
30 mar 18:01
Kam1129: dlaczego k=d√2 /2 ?
30 mar 18:06
dero2005:
k − przyprostokątne
d − przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego równoramiennego
30 mar 18:23