Rozwiaz rownanie
gosc: (x−4)
2=36
wychodzą mi odwrotne wyniki

pomóżcie bo nie wiem co robię zle..
30 mar 16:41
Mila:
x−4=6 lub x−4=−6
x=10 lub x=−2 co łatwo sprawdzic.
30 mar 16:43
Ludwik Montgomery: x2−8x+16=36
x2−8x−26=0
i z delty
30 mar 16:45
Ludwik Montgomery: zamiast −26 powinno być −20, mea culpa
30 mar 16:46
Ludwik Montgomery: (x−10)(x+2)=36
x=10 x= −2
30 mar 16:47
5-latek: Po co delta .
Uzyc czasami rozumu
zadaj sobie pytanie Jaka liczba podniesiona do kwadratu da 36 ?
Będzie to 6 lub −6
30 mar 16:48