Równanie logarytmiczne z dwiema niewiadomymi
didzej_antuan: Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego takie równanie logarytmiczne:
log(x) * (log(x) − 2) = log(y) * (2−log(y))
Dla x > 1 ; y > 1
Daje rozwiązania:
x = e1−√2 lub x = e1+√2
y = e
e − podstawa logarytmu naturalnego
30 mar 16:37
PW: Pewnie jest to notacja "anglosaska" − oni przez log rozumieją loge (to co my piszemy jako ln).
30 mar 16:39
nieuczciwy: Nie wiem skąd takie wyniki
Mamy jedno równanie i dwie niewiadome to moim zdaniem rozwiązań może być mnóstwo

Np:
x = 100, y = 100
30 mar 16:40
nieuczciwy: no to może być wynik:
x = e2
y = e2
30 mar 16:42
didzej_antuan: Faktycznie, ten wynik wziąłem z angielskiej strony

To w takim razie jak dojść do rozwiązania
takiego równania?
30 mar 16:42
didzej_antuan: To jest element szerszego problemu, bo trzeba znaleźć największą możliwą wartość xlog(y)
30 mar 16:48
PW: Tak prosto nie jest, równanie ma strukturę
f(x) = − f(y).
30 mar 17:01
pigor: ...,
lnx (lnx−2) = lny (2−lny) i x>1 i y>1 ⇒ ln
2x−2lnx−2lny+ln
2y= 0 ⇔
⇔ ln
2x−2lnx+1 + ln
2y−2lny+1 = 2 ⇔ (lnx−1)
2+(lny−1)
2= 2 ⇔
⇔ lnx−1=1 v lny−1=1 ⇔ lnx=2 v lny=2 ⇔
x = 22 v
y = e2 ⇔
⇔
x = y = e2 ⇔
(x, y) = (e2, e2) . ...
30 mar 17:02
PW: Ta jak brzmi zadanie?
30 mar 17:03
didzej_antuan: No jest podane to równanie, które napisałem na początku z założeniem że x > 1 i y > 1 i
należy znaleźć największą możliwą wartość xlog(y).
30 mar 17:18