matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
Filip:
Rozwiąż równanie : x
3
+5x
2
−9x−45=0
30 lis 17:58
Godzio:
x
2
(x+5)−9(x+5)=0 (x+5)(x
2
−9)=0 (x+5)(x−3)(x+3)=0 x=−5 v x=3 v x=−3
30 lis 18:05