stereometria
Rupii: W stożek o promieniu podstawy √3 i wysokości 2 wpisano graniastosłup prawidłowy trójkątny w
taki sposób , że dolna podstawa graniastosłupa zawiera się w podstawie stożka , a wierzchołki
górnej podstawy leżą na powierzchni bocznej stożka.Oblicz objętość graniastosłupa wiedząc że
wszystkie jego krawędzie są równej długości.
Proszę o pomoc.
30 mar 16:11
Rupii:
30 mar 16:27
Rupii: Pomoże ktos?
30 mar 17:55
Raf131: Zrób sobie rysunek.
a − krawędź graniastosłupa
Następnie zobacz, że górna podstawa graniastosłupa (trójkąt równoboczny) będzie zawarta w
okręgu, którego promień można uzależnić od wielkości a.
Wyznacz promień tego okręgu w zależności od a, wiedząc, że w tym przypadku r1 = 23h1
h1 − wysokość trójkąta równobocznego (górnej podstawy graniastosłupa)
Następnie z podobieństwa trójkątów (dwa prostokątne, ten o długościach 2, √3, x oraz o
długości r1, 2−a, y, gdzie x, y przeciwprostokątne ) wyznacz długość a oraz objętość bryły.
30 mar 18:23
dero2005:
30 mar 18:44
dero2005:
30 mar 18:44
Rupii: Powstaje mi że V=216/125 ,a w odpowiedziach jest że 54√3/125.
Co robię żle mam proporcje 6−3a/a√3=2/√3
30 mar 19:28
dero2005:
H = 2
r =
√3
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
R = |
| hp = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
3Hr − Ha
√3 = 3ar
| | a2√3*a | | a3√3 | | 54√3 | |
V = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 125 | |
30 mar 19:57
Rupii: Dziękuję
31 mar 16:18