Oblicz styczną
Ernest : Znajdź równanie stycznej do wykresu w funkcji f w punkcie o odciętej x0, gdy f(x)=2x+3,
x0=3
30 mar 15:42
ICSP: y − f(3) = f'(3)(x − 3)
Wystarczy policzyć f(3) oraz f'(3) a następnie podstawić.
30 mar 15:45
Ernest : No, ok ale jak obliczyć f'(3)?
30 mar 15:49
J:
najpierw policz pochodną, potem podstaw : x = 3
30 mar 15:50
PW: Znęcają się nad biednym Ernestem?
30 mar 15:55
Ernest : Czyli f'(x)=2x2+3
30 mar 15:56
ICSP: źle policzona pochodna.
30 mar 16:05
Ernest : f'(x)=−2x2+3 teraz dobrze ?
30 mar 16:06
ICSP: źle
30 mar 16:11
Ernest : To może powiesz co jest źle ?
30 mar 16:13
ICSP: wynik. Niczego innego tutaj nie ma
30 mar 16:14
Benny: | | f(x) | | f'(x)*g(x)−g'(x)*f(x) | |
( |
| )'= |
| |
| | g(x) | | (g(x))2 | |
30 mar 16:15
PucLee: pochodna z f(x)=2{x+3} liczymy z wzoru (f{g})'=f'g−fg'{g2}
30 mar 16:19