16 | ||
Funkcja f jest określona wzorem f(x ) = | dla każdej liczby rzeczywistej x ⁄= 0 | |
x16 |
0*x16 − 16x15*16 | 256x15 | |||
f'(x) = | = | |||
x32 | x32 |
256*(−2)15 | 256 | 256 | ||||
f'(−2) = | = | = | = 0,0625 | |||
(−2)32 | (−2)12 | 4096 |
1 | ||
funkcji y = −x4 + 2x2 − 1 w punkcie x0 = | ||
2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 9 | ||||||
y = −( | )4 + 2*( | )2 − 1 = − | + | −1 = − | ||||||
2 | 2 | 16 | 2 | 16 |
1 | 9 | |||
p( | ,− | |||
2 | 16 |
1 | ||
a = y'( | ) | |
2 |
1 | 1 | |||
a = −4* | + 4* | |||
8 | 2 |
3 | ||
a = | ||
2 |
3 | ||
v = | x + b | |
2 |
9 | 3 | 1 | ||||
− | = | * | + b | |||
16 | 2 | 2 |
9 | 3 | |||
b = − | − | |||
16 | 4 |
21 | ||
b = − | ||
16 |
3 | 21 | |||
v = | x − | |||
2 | 16 |
16 | −256 | |||
f(x) = | ⇒ f(x) = 16x−16, f'(x) = −256x−17 = | |||
x16 | x17 |
21 | ||
dla x = 0 y = − | ||
16 |
11 | ||
dla x =2 y = 1 | ||
16 |
21 | ||
A(0,− | ) | |
16 |
21 | ||
B( | ,0) | |
24 |
21 | 21 | 147 | ||||
P = ah/2 = | * | / 2 = | ||||
16 | 24 | 256 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |