kilka zadań
xx2: Witam, mam problem z paroma zadaniami. Byłbym wdzięczny za każdą pomoc
1. Udowodnij, że jedynym punktem o obu współrzędnych całkowitych, należącym do krzywej o
równaniu y=√2x2 − 8√2x + 16√2 − 2 jest punkt P=(4,−2)
2. Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których wierzchołek paraboli o równaniu y = x2
− 2kx + 2k2 − 4k + 4 należy do koła o środku S=(3,2) i promieniu √5
3. W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB, gdzie |AB| = a oraz |AC| = |BC| = b,
poprowadzono środkową AD długości x. Wykaż, że x = √2a2 + b22
30 mar 15:03
xx2: nikt nic?
30 mar 19:20
kix: y+2=√2(x2−8x+16)
30 mar 19:24
xx2: 1 zrobiłem, mógłby ktoś zerknąć jeszcze na 2 i 3?
31 mar 21:50