Średnia arytmetyczna ważona z ocen.
Tomek: Witam wszystkich,
Na wstępie mam pytanie, czy średnia arytmetyczna ważona to to samo co średnia ważona?
Mam taki wzór do obliczania średniej arytmetycznej ważonej:
http://i.imgur.com/g0Z5Cdg.png
I następujące polecenie + dane + rzekome rozwiązanie (nie wiem czy poprawne, moim zdaniem nie).
http://i.imgur.com/xnTihNi.jpg
Teraz mam jeszcze jedno pytanie, w treści zadania nic nie jest podane do tego do jakiej wagi
liczy się jaka ocena, lecz waga jest opisana między pierwszą a drugą tabelka. Czy wagi można
jakoś wyliczyć? Czy to ma być twardo określone w poleceniu lub przez nauczyciela jaka ocena do
jakiej wagi się zalicza?
Moje rozwiązanie na przykładzie ucznia A:
Oceny: 3;4;4 do wagi 1
Oceny: 3,5;3,5 do wagi 2.5
Oceny: 4;4;3 do wagi 4
Oceny: 4;4 do wagi 3
A więc podstawiając do wzoru wychodzi:
x
w = 3*1 + 4*1 + 4*1 + 3,5*2 + 3,5*2 + 4*4 + 4*4 + 3*4 + 4*3 + 4*3 dzielone przez 1 + 1 + 1 +
2,5 + 2,5 + 4 + 4 + 4 + 3 + 3
czyli:
| | 3+4+4+7+7+16+16+12+12+12 | | 93 | |
xw = |
| = |
| ≈3,58 skąd tam (na powyższym zdjęciu) się |
| | 3+5+12+6 | | 26 | |
wzięło 3,725 ?
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
30 mar 14:36
Tomek: Pomyłka mi się wkradła, pomyliłem się z wagą 2,5 i zamiast *2,5 pomnożyłem przez *2
xw = 3*1 + 4*1 + 4*1 + 3,5*2,5 + 3,5*2,5 + 4*4 + 4*4 + 3*4 + 4*3 + 4*3 dzielone przez 1 + 1 + 1
+ 2,5 + 2,5 + 4 + 4 + 4 + 3 + 3 czyli:
| | 3+4+4+8,75+8,75+16+16+12+12+12 | | 96,5 | |
xw = |
| = |
| =3,711538461538462 |
| | 3+5+12+6 | | 26 | |
30 mar 14:42
Qulka: 3,5*2,5 = 8,75
30 mar 14:47
Tomek: Tak wiem Qulka, już się poprawiłem w drugim wpisie.
30 mar 14:57
Qulka: nie jestem przekonana czy można najpierw liczyć średnią a potem mnożyć przez wagę, tak w ułamku
jak Ty to rozpisałeś na pewno jest dobrze
30 mar 15:00
Qulka: bo waga zmienia zarówno licznik jak i mianownik tylko w różnym stopniu
30 mar 15:01
Tomek: Nie rozumiem zbytnio, ja to rozpisałem moim zdaniem "jak najbardziej na piechotę".
30 mar 15:09
Qulka: i tak trzymać
30 mar 15:12
Tomek: Czyli moje rozwiązanie jest dobre, a to z drugiego zdjęcia jest błędne?
30 mar 15:15
Qulka: tak
30 mar 15:17
30 mar 16:25
Qulka: jeśli podręcznik dopuszcza taką metodę to w granicach błędu statystycznego pewnie wyniki są
zgodne
30 mar 23:44
Tomek: Aha, no chyba że tak

Dzięki i pozdrawiam!
31 mar 01:04