Oblicz wysokość stożka o średnicy podstawy 60 cm i kącie rozwarcia 70 stopni.
Marek: Witam. Mam zadanie − podstawa stożka ma średnicę 60 cm, kąt rozwarcia 70 stopni. Pytanie jaka
jest wysokość stożka ?
30 mar 14:27
Marek: Zapomniałem dopisać. Wierzchołek stożka jest ścięty, nie wiem jak to ująć poprawnie.
Średnica stożka wynosi 38 mm.
30 mar 14:33
Marek: Wierzchołek stożka ma średnicę 38 mm.
30 mar 14:33
Qulka: (60−38)•ctg70° = 22•0,36397 = 8 cm
30 mar 14:36
Marek: Dziękuje.
30 mar 14:37
Marek: Niestety nie napisałem ale kąt rozwarcia musi być liczony od wierzchołka.
Czyli tak jakbyśmy go odwrócili do góry nogami.
30 mar 14:46
Marek: Kąt liczony od środka wierzchołka.
30 mar 14:47
Qulka: w ogóle to połowa kąta czyli 35°
30 mar 14:50
Marek: Nie wiem jak Pani liczyła, coś mi tu nie pasuje
30 mar 14:51
Marek: Tak, proszę przyjąć 35 stopni.
30 mar 14:51
Qulka:

α=35°
H=(30−19)•ctg35° = 15,71
30 mar 14:53
Qulka: bez rysunku takie głupoty wychodzą
30 mar 14:54
Marek: Dziękuje bardzo za pomoc.
30 mar 14:56
prosta:
30 mar 14:57
Marek: Jak Pani liczy ctg w tym przypadku ?
30 mar 15:04
Qulka: kalkulatorem
30 mar 15:05
Qulka: albo odczytujesz z tablic..np maturalnych(ostatnia strona)
30 mar 15:05