Zadania trudne - geometria, trygonometria, ciągi - dla każdego coś dobrego:)
Ludwik Montgomery: 1) Na bokach prostokąta o obwodzie 16cm opisano, jako na średnicach, półokręgi leżące
na zewnątrz prostokąta. Zbadaj zapisując odpowiednią funkcję, dla jakich długości boków
prostokąta, pole figury ograniczonej krzywą złożoną z tych czterech półokręgów jest
najmniejsze. Oblicz pole.
2) Suma k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 3, a suma 2k
początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 18. Oblicz sumę 3k początkowych wyrazów
tego ciągu.
3)Rozwiąż równanie (x−3)
2*∥sin x∥= sin x w zbiorze {0,2π}.
4) Jeżeli przekątna trapezu równoramiennego zwiera się w dwusiecznej kąta ostrego i
stosunek dłuższej podstawy do krótszej jest równy 2, to (prawda czy fałsz);
a) Ramię jest równe krótszej podstawie b) przekątna jest prostopadła do
jednego z ramion c) kąt ostry trapezu ma miarę 600.
Proszę o naprowadzenie albo o częściowe zrobienie
30 mar 14:02
Qulka:

obwód 16=4b+4a więc b=4−a
Pole = πa
2+πb
2+4ab = πa
2+π(4−a)
2+4a(4−a)
30 mar 14:09
30 mar 14:13
J:
3)
dla sinx ≥ 0 ⇔ (x−3)2sinx = sinx ⇔ sinx[(x−3)2 −1] = 0 ⇔
sinx = 0 lub [(x−3)2 −1] = 0 ⇔ x = 0 lub x = π x = 4 lub x = 2
( spełniają tylko x = 0 ,x = π , x = 2)
dla sinx < 0 mamy: sinx[(x−3)2 +1] = 0 ⇔ sinx = 0 ⇔ x = 2π
30 mar 14:19
Ludwik Montgomery: Dziękuję, widzę, że można na was liczyć

Qulka, mogłabyś mi jeszcze napisać, co dalej mam zrobić z 1 i 2, bo niestety jeszcze tego nie
ogarniam...
30 mar 14:23
Qulka:
w 1 policzyć pochodną lub znaleźć współrzędne wierzchołka paraboli
w 2 qk=t i masz t2−6t+5=0
30 mar 14:40
Ludwik Montgomery: Dziękuję
30 mar 14:41
Ludwik Montgomery: Up
30 mar 15:27
Ludwik Montgomery: Ktoś coś więcej?
30 mar 16:34