ze zbioru 1,2,3,....80 losujemy bez zwracania trzy Oblicz prawdopodobieństwo zd
Plumek: ze zbioru 1,2,3,....80 losujemy bez zwracania trzy Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ;
ostatnia z wylosowanych liczb jest parzysta jeśli pierwsza wylosowana była nieparzysta.
hmmmmmmmmm
30 mar 13:11
Plumek: Ω wychodzi mi 80*79*78, a prawdopodobieństwa A i B wychodzą mi po 0,5
30 mar 13:13
Plumek: no weeeee

pomóżcie
30 mar 13:20
J:
to może tak:
| | 40*79*78 | | 1 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 80*79*78 | | 2 | |
| | 40*78*40 | | 20 | |
P(A∩B) = |
| = |
| |
| | 80*79*78 | | 79 | |
| | 20 | | 40 | |
P(B/A) = |
| *2 = |
| |
| | 79 | | 79 | |
30 mar 13:44
Plumek: tak, taki wynik, dziękuję
czy mógłbyś rozpisać P(A∩B)?
chodzi o to, że jest 40 możliwości na tych 'zewnętrznych" miejscach i odejmujemy właśnie te
dwie z środkowego miejsca? czy tak to można kumać?
30 mar 13:57
J:
na poczatku jedna z 40 nieparzystych * 78 * 40 jedna z parzystych (78 , bo dwie już
umiejscowione)
30 mar 14:00
Jacek: W sumie wychodzi na to samo, ale jakby ktoś na stałe rozdzielił te dwa zbiory nieparzyste i
parzyste to wówczas:
N*N*P + N*P*P
|A∩B| = 40*39*40+40*40*39
30 mar 15:29