prawdopodobieństwo
Ola : Rzucamy 3 monetami . opisz zbiór zdarzen elementarnych . oblicz prawdopodobienstwo wypadniecia:
A− dokladnie raz O
B− na pierwszym miejscu R
P(A∩B)
P(A')
P(A−B)
30 mar 12:50
J:
wypisz zdarzenia elementarne: (O,O,O) , (O,O,R) .... itd.
30 mar 12:52
Ola : (OOO)(OOR)(ORO)(ORR)(ROO)(ROR)(RRO)(RRR)
30 mar 12:57
Qulka: czyli |Ω| = .... ile?
potem ile pasuje do A i jednocześnie do B
Ile nie pasuje do A
ile pasuje do A i nie pasuje do B
30 mar 12:58
Ola : Ω =8
A = 3
B = 4
nie pasuje A = 5
B= 4
30 mar 13:03
J:
A∩B ...dokładnie raz orzeł i na pierwszym miejscu reszka
30 mar 13:07
Ola : a co własnie oznacza ∩ ? i ' ?
30 mar 13:12
Ola : a co własnie oznacza ∩ ? i ' ?
30 mar 13:12
J:
tak , to koniunkcja "i" , obydwa warunki zachodzą jednocześnie
30 mar 13:13
Ola : 3∩4 ?
30 mar 13:16
J:
A∩B = (R,O,R) , (R,R,O)
30 mar 13:20