!
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm. Wysokość ściany
bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
oraz:
1) wyznacz długość wysokości ostrosłupa. Zauważ, że wysokość ostrosłupa jest wysokością
trójkąta równobocznego o boku równym krawędzi podstawy ostrosłupa.
2)wyznacz pole podstawy ostrosłupa
3)wyznacz objętość ostrosłupa
| a√3 | 6√3 | |||
1)H= | = | =3√3
| ||
| 2 | 2 |
| a2√3 | 36√3 | |||
2)Pp= | = | =9√3
| ||
| 4 | 4 |