rozniczka
damian: Rozwiazac rownanir rozniczkowe y'=2x
30 mar 12:50
30 mar 12:50
damian: A mozna to bardziej rozpisac?
30 mar 12:53
J:
chyba już nie

szukasz funkcji pierwotnej do f(x) = 2x , czyli takiej, której pochodna
wynosi 2x
innymi słowy obliczasz całkę nieoznaczoną: ∫2xdx
30 mar 12:54
J:
... i mój błąd ..

y = x
2 + C
30 mar 12:56
damian: A jak obliczyc ta calke? Jestem ciemna masa
30 mar 12:56
J:
to są całki elementarne ... i niestety trzeba je znać na pamięć lub pamietać wzór:
30 mar 12:58
zombi: No to jak nie potrafisz obliczyć całki
∫2xdx, to nie bierz się za równania różniczkowe
30 mar 12:58