matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
Adrenaline:
Sprawdź, czy równość (1−tg
2
x)/(1+tg
2
x) = cos 2x jest tożsamością trygonometryczna?
30 mar 12:38
J:
sin
2
x
zastąp: tg
2
x =
cos
2
x
30 mar 12:42
===:
Założenia a potem
cos
2
x−sin
2
x
cos
2
x
cos2x
=
cos
2
x+sin
2
x
cos
2
x
1
30 mar 12:45