Dlaczego struktura nie jest ciałem.
Piter9414: Dlaczego struktura (R2 ,⬠ ,◯) nie jest ciałem ?
Z działaniami:
(x1, y1)⬠(x2, y2) = (x1 + x2, y1 + y2)
(x1, y1)◯(x2, y2) = (x1 * x2, y1 * y2)
Mi cały czas wychodzi, że jest. Bardzo prosze o pomoc i przedstawienie dowodu.
Pozdrawiam Piter9414
30 mar 12:33
Piter9414: Dodam, że sprawdziłem wszystkie trzy aksojaty skrupulatnie po kolei i wychodzi mi że jest
ciałem i chciałbym wiedzieć gdzie robie bład.
30 mar 12:56
PW: (p, 0) • (0, q) = (0, 0) − dzielniki zera (a podobno ciało ich nie ma).
30 mar 15:19
Piter9414: Ale czy argumenty w sensie x i y nie powinny być różne od zera zeby można było mówić o
dzielnikach zera
30 mar 17:12
PW: (p, 0) ≠ (0, 0) dla p≠0
− zerem działania □ jest (0 0).
30 mar 17:15