matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązaniem nierówności x+a≤ p{3}x-1 jest przedział <2+p{3}, ∞). Wyznacz a.
Plumek:
Rozwiązaniem nierówności x+a≤
√
3
x−1 jest przedział <2+
√
3
,
∞
). Wyznacz a. Proszę o pomoc, nie mogę się z tym uporać
30 mar 12:02
Qulka:
a+1
= 2+
√
3
√
3
−1
a=
√
3
30 mar 12:05
J:
a+1
⇔ x −
√
3
x ≤ −1 − a ⇔
√
3
x −x ≥ a +1 ⇔ x ≥
√
3
−1
a+1
zatem:
= 2 +
√
3
... stąd oblicz a ( a =
√
3
)
√
3
−1
30 mar 12:06
Plumek:
wielkieee dzięki!
30 mar 12:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick