procenty
Ala: W gimnazjum jest 36 chłopców i 44 dziewczynki. Oblicz, o ile procent więcej jest w tym
gimnazjum chłopców niż dziewcząt.
30 mar 11:50
J:
chłopców jest mniej
chłopcy: 28.8%
dziewczynki: 71.2%
30 mar 11:53
Ala: Bardzo proszę rozpisz jak to obliczyłeś.
30 mar 11:56
J:
pomyłka ...
z proporcji:
80 − 100%
| | 36*100% | |
36 − x x = |
| = 45% ... ilość chłopców |
| | 80 | |
100% − 45% = 55% ... ilość dziewczynek
30 mar 12:00
Qulka: chłopców więcej

30 mar 12:02
Ala: Sądzę , że pierwsza Twoja myśl była poprawna. Druga jest pomyłką. Tylko jak obliczyłeś te
procenty 28,8%
30 mar 12:04
Qulka: chłopców jest o
| 8 | |
| •100%= 18% MNIEJ niz dziewczyn |
| 44 | |
30 mar 12:06
Ala: Quelka, w zadaniu 100% to chłopcy więc 8/36. Ale i tak źle ma być 28,8%. Jak to obliczyć?
30 mar 12:10
J:
policz sobie jeszcze raz: 45% chłopcy i 55% dziewczyny i jest ich o 10% więcej
10% z 80 to 8 (44 − 36 = 8) zgadza się ?
30 mar 12:11
Ala: J, nie ma wyjść to co napisałeś jako pierwszą odpowiedz. Tylko jak to obliczyłeś?
30 mar 12:13
J:
o czym Wy mówicie: w gimnazjum jest 80 osób i to jest 100%
45%*80 = 36 chłopcy
55%*80 = 44 dziewczynki
30 mar 12:14
Ala: Ale pytanie jest o ile procent więcej .
30 mar 12:16
Qulka: ale jak pytają o ile % jest mniej chłopców niż dziewcząt to 100% to dziewczęta
jeśli pytali by o ile % jest więcej dziewcząt niż chłopców to 100% to chłopcy
30 mar 12:16
Qulka: czyli chłopców jest o 18% mniej niż dziewcząt, a dziewcząt o 22 % więcej niż chłopców
30 mar 12:17
Ala: Ale to nie jest poprawna odpowiedz ma być 28,8%?
30 mar 12:18
Qulka: w pytaniu też jest że chłopców jest więcej to albo błąd w pytaniu, albo błąd w danych, albo
błąd w odpowiedziach ..
30 mar 12:21
J:
100 − 36
| | 36*80 | |
80 − x x = |
| = 22.8 ( 100 − 22.8 = 77.2 ) .. .dla mnie bzdura  |
| | 100 | |
30 mar 12:23
Ala: Qulka, masz rację jest błąd w zadaniu. Dziękuję.
30 mar 12:25
Qulka:
44dziewcząt − 100%
o 8 mniej − x%
30 mar 12:26
J:
jeśli w klasie jest 6 chłopców i 4 dziewczyny , to o ile procent jest więcej chłopców niż
dziewczyn ?
30 mar 12:29
Qulka: o 50%
30 mar 12:30
Ala: Zgadzam się. Różnica 2, czyli 2/4 to 50 %.
30 mar 12:37
J:
poddaję się

jest duża dowolność interpretacyjna w tym zadaniu
( o ile procent , ale czego ?)
30 mar 12:44
Qulka: zawsze tego z czym porównujemy czyli tutaj dziewczyny to 100%
30 mar 12:52