Wykaż że
BiriBiri: a) Liczba n3+2n jest podzielna przez 3
b) Liczba 7n−1 jest podzielna przez 3.
Proszę aby ktoś krok po kroku pokazał mi jak to zadanie rozwiązać.
Dziękuję.
30 mar 11:19
J:
a) n3 + 2n = n3 − n + 3n = (n−1)*n*(n+1) + 3n ... ta liczba jest podzielna przez 3, bo
obydwa składniki dzielą się przez 3
30 mar 11:35
BiriBiri: Aa okay to 1 czaję, nie sądziłam że trzeba to tak rozbić. Ok widzę to.
30 mar 11:37
J:
2) 7n − 1 = (7 − 1)*(7n−1 + 7n−2 + .... + 1) = 6*(7n−1 + 7n−2 + .... + 1)
skoro jest podzielne przez 6 to i przez 3
30 mar 11:40