Kombinacje z cyframi
Zagubiony: Witam. Mam problem z tym zadaniem.
Ile cyfr piecocyfrowych mozna utworzyc zawierajace dokladnie jedna jedynke i dwie dwojki. Ja to
robie tak: pozostalych cyfr jest 7, wiec 7×7×4! Bo dwojki traktuje jako pare zostaja mi 4
miejsca do przestawiania. Jednak wychodzi zle. Moglby mi to ktos wytlumaczyc jak to zrobic?
30 mar 09:01
Jacek: | | | | | | | |
* | *8*8 − 1* | * | *8 = 10*3*64−6*2*8=1920−96=1824 |
| | | | |
Zgadza się?
Od wszystkich łącznie z 0 na początku odejmujemy te z 0 na początku.
30 mar 09:41
J:
1) na pierwszym miejscu dowolna oprócz(0,1,2) − 7 możliwości
| | | | | |
wybieramy dwa miejscca dla dwójek | i jedno dla jedymki | |
| | | |
na pozostałym miejscu jedna z ośmiu pozostałych liczb:
2) na pierwszym miejscu jedynka:
3) na pierwszym miejscu dwójka:
30 mar 09:42
Jacek: No chyba,że 0 nie ma w zbiorze cyfr dostępnych.
Wtedy:
30 mar 09:44
Janek191:
@ Zagubiony
Co to są cyfry pięciocyfrowe ?
Słyszałem o liczbach pięciocyfrowych
30 mar 10:34
Zagubiony: Liczby. Wynik Jacka jest dobry. Zapomnialem dodac, ze nie ma 0. Moj blad. Dzieki
30 mar 11:23
Zagubiony: Takich zadan z silni nie mozna robic? Zawsze kombinacje?
30 mar 11:24
Jacek: Zauważ że 4!, zawiera w sobie także przestawienie kolejności dla 7*7. Natomiast sam iloczyn 7*7
generuje ilość wariacji uwzględniającą aspekt kolejności.
30 mar 11:37
Jacek: Poza tym, o ile się nie mylę, wykorzystując te 4! należałoby interpretować tak, że dwie dwójki
scalone stoją zawsze obok siebie.
30 mar 11:41
Jacek: W sumie to pokusiłbym się o zapis:
zbiory z których losujesz nie mają części wspólnych,
wybierasz miejsca dla "2" z 5, przy pomocy kombinacji, ewentualna kolejność w zajmowaniu
wybranych miejsc zostanie uwzględniona przy generowaniu wariacji na tych miejscach, ale że
zbiór z którego losujemy to {2} to w sumie mamy 1
2 − tak jakbyś liczył na ile sposobów w
dwóch rzutach możesz wyrzucić zwykłą kostką do gry dwie dwójki
potem analogicznie dla "1", tylko że ustawienia dla niej ogranicza wybór dokonany dla dwóch "2"
| | | |
i dlatego | − tak można o ile zbiory elementów z których losujemy są rozłączne |
| | |
reszta mam nadzieję zrozumiała
30 mar 11:50