...
PR: Wyznacz wartości parametrów a i b dla których jedynymi rozwiązaniami równania
x4+(a−b)x3−(ab+1)x2−(a−b)x+ab=0 są liczby x=−1 i x=1.
ab=1 lub ab=−1....i cztery rozw....wynik wychodzi dobry ale czy to jest poprawne? Jeśli nie to
proszę podać inny sposób. Pozdrawiam
30 mar 01:17
yolex: w(1)=0, w(−1)=0. Masz układ równań. Wylicz a i b i sprawdź, czy dla tych a i b nie ma innych
pierwiastków (może trzeba będzie któreś odrzucić)
30 mar 01:22
PR: Wychodzi w obydwu 0=0 wszystko się skraca
30 mar 01:22
yolex: Jeśli tak, to pozostał Twój sposób, ale przy założeniu że a, b są całkowite ( może wystarczy
wymierne)
30 mar 01:27