Suma/granica ciągu okreslonego rekurencyjnie.
bolec: Dobry wieczór,
Potrzebuję instrukcji ewentualnie dokładniejszych wskazówek jak wyznaczyć sumę/granicę ciągu
określonego rekurencyjnie o takim wzorze:
{a(1)=1
Czym się kierować przy rozwiązywaniu tego typu zadań? Do tej pory liczyłem granice funkcji albo
ciągów arytmetycznych i geometrycznych, a co robić przy ciągu rekurencyjnym?
30 mar 00:54
vaultboy: fajnie jakbyś wyliczył an
zauważ, że an+1−a1=(an+1−an) + (an−an−1)+...+(a2−a1)
30 mar 01:01
bolec: A co robić dalej gdy już wyznaczę wzór ogólny z tej własności?
30 mar 01:04
bolec: Wyszło mi coś takiego:
| | 1 | | 5 | |
an = |
| + U{ 1 } { (n−1)2 } + ... + |
| |
| | n2 | | 4 | |
30 mar 01:13
bolec: | | 1 | | 1 | | 5 | |
an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n2 | | (n−1)2 | | 4 | |
30 mar 01:15
vaultboy:
otrzymujesz an=∑1/k2 , granica tego jest znana i wynosi π2/6
k=1
30 mar 01:17
bolec: A gdybym miał wykazać nierówność w oparciu o ten ciąg:
To robić to w oparciu o nieskończony szereg, czy inaczej?
30 mar 01:21
vaultboy: Nie rozumiem za bardzo twojego pytania
30 mar 01:29
bolec: | | 1 | |
Chodzi mi czy lepiej wykazać tą nierówność przez pokazanie, że an < 2 − |
| więc |
| | 10001 | |
tym bardziej a
10000 będzie mniejsze, czy powinienem zrobić to w inny sposób
30 mar 01:31
bolec: Oczywiście dla n → ∞
30 mar 01:34
vaultboy: możesz wykazać to dobierając ciut (ale na prawdę ciut) większy szereg, który się teleskopuje i
dostaniesz tą nierówność
30 mar 01:36
bolec: To znaczy w jaki sposób?
30 mar 01:40
vaultboy: 1/k2<1/k(k−1) = [k−(k−1)]/k(k−1)= 1/(k−1)−1/k Nie ma co się pluć o przypadek gdy k=1 bo tu nic
się nie psuje.
nasza suma częściowa szeregu ∏n1(1/k2) jest mniejsza od 1+ ∏n21/(k−1)−1/k = 2−1/n
30 mar 02:48
bolec: Moglbys jeszcze wyjasnic ten ostatni zapis?
| | 1 | |
Skad ta jedynka w 1 + ∏n2 i to na koncu 2 − |
| |
| | n | |
30 mar 09:20