matematyka księżniczka burgundu
Gotlandia: Wyznacz największą wartość funkcji określonej wzorem: f(x)= 16(1+3cos2x).
dochodzę do rozwiązania sin2x=0 (poprawnie?)
a potem mi nijak wychodzi
30 mar 00:26
vaultboy: Największą wartość równania będzie gdy cosx=1 lub cosx=−1 i trzeba teraz wypisać dla jakich x
to zachodzi, pamiętając o okresowości cosinusa
30 mar 00:46
yolex: cos2x∊<0;1>
3cos2x∊<0;3>
1+3cos2x∊<1;4>
1/6 z tego ∊<1/6;4/6>
Nie trzeba podawać argumentów − nikt o nie nie pyta.
30 mar 01:33
vaultboy: no w sumie się zgodzę
30 mar 01:37
Gotlandia: a no tak; zapomniałam o tej metodzie
31 mar 00:03