matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
....
Mat96:
suma szeregu geometrycznego 12−4+4/3 − ......
30 mar 00:05
vaultboy:
a
1
=12 q=−1/3, S
n
=a
1
/(1−q) = 12/(4/3)=9
30 mar 00:13
Mat96:
dlaczego q = −1/3 ?
30 mar 00:30
vaultboy:
12*(−1/3)=−4 (−4)*(−1/3)=4/3 itd
30 mar 00:44