szeregi
dominika: Znajdz iloraz szeregu geometrycznego,ktorego suma wszystlich wyrazow jest piecioktornie wieksza
od sumy jego wyrazow o numerach parzystych
Zapisalam:
| | 1−q | |
Ale powymnozeniu przez |
| |
| | a1 | |
co nie zgadza sie z zalozeniem |q|<1
29 mar 23:01
dominika: Ppmoze ktos?
29 mar 23:16
dominika: Halo?
29 mar 23:28
===:
to zastanów się co jest pięciokrotnie większe ... bo zapisałaś ...
29 mar 23:30
Mila:
(1−q)*(1+q)=5q*(1−q)
(1−q)*(1+q)−5q*(1−q)=0 wyłącza (1−q)
(1−q)*(1+q−5q)=0⇔
−4q+1=0
29 mar 23:32
dominika: Dziekuje Mila

!
29 mar 23:40