funkcja kwadratowa i ciągi
YushokU: Witam,
Mam problem z zadaniem.
Liczby x
1 i x
2 są różnymi od zera rozwiązaniami równania x
2−12mx+n=0. Liczby m,x
1,x
2,n są
kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego. Znajdź x
1 i x
2.
Z góry dziękuję
29 mar 22:18
YushokU: up!
29 mar 23:15
YushokU: up!
30 mar 00:15
vaultboy: Hint:
Ze wzorów Viete'a otrzymujesz układ równań (1) 12m=x1+x2 i (2) n=x1x2
30 mar 00:21
YushokU: Użyłem tego. Po prostu nie mogę odnaleźć rozwiązania, a próbowałem

Nie chcę żeby to wygladało jakbym w ogóle oczekiwał rozwiązania, ale tutaj nie mam już
pomysłów, zazwyczaj wrzucam zadania do sprawdzenia
30 mar 00:31
yolex: z własności ciągu geom. x1:m=n:x2 (iloraz ciągu) , czyli x1x2=mn. Masz mn=n, skąd m=1 lub n=0.
Pewnie trzeba odrzucić to zero, ale sprawdź.
30 mar 01:01
yolex: dołóż do tego x12=x2 (przy m=1, znowu z własności ciągu geom.) i po wstawieniu do (1)
vaultboya wylicz x1 a potem resztę.
30 mar 01:20
YushokU: mam, dziękuję!
∪
30 mar 01:26
yolex:
30 mar 01:28