sin2alfa
natalia: Prosta o rownaniu y=−2x+4 tworzy z osia Ox kat rozwarty α. Wtedy sin2α rowna sie?
29 mar 22:14
Mila:
tgα=−2
sinα=−2cosα podstawiamy do jedynki trygonometrycznej
4cos
2α+cos
2α=1
| | 1 | |
cosα=− |
| ( cosinus w II ćwiartce jest ujemny) |
| | √5 | |
Korzystając z wzoru sin(2α)=2 sinα*cosα mamy:
| | 2 | | 1 | |
sin(2α)=2* |
| *(− |
| ) |
| | √5 | | √5 | |
29 mar 22:51
kacper: tylko mam pytanie skad wiadomo ze alfa nalezy do takiego przeedzialu?
29 mar 23:01
Mila:
Tangens jest ujemny w II ćwiartce.
29 mar 23:07
kacper: ok dziekuje
29 mar 23:09
Mila:
30 mar 16:29