Jakub: Siła tarcia działająca na ciężarek to T=fmg. Tą siłę tarcia można pokonać, czyli ciężarek
zacznie się przesuwać, jeżeli będzie działała na niego odpowiednio duża siła bezwładności:
F
b ≥ T
Siły bezwładności działające na ciężarek, związane są z przyspieszeniem kartonika. Wzór na
przyspieszenie w ruchu harmonicznym to:
a = − Aω
2cos(ωt + φ)
Nas interesuje maksymalne przyspieszenie, bo wtedy będzie maksymalna siła bezwładności
a
max = Aω
2
Z drugiej zasady dynamiki Newtona, maksymalna siła bezwładności to
F
max = a
maxm (m − masa ciężarka)
F
max = Aω
2m
Ta maksymalna siła bezwładności musi być równa co najmniej sile tarcia
Aω
2m = fmg /:m
Aω
2 = fg /:ω
2
| | fg | |
A = |
| wzór na częstość kołową to ω = 2π/T |
| | ω2 | |
| | fgT2 | |
A = |
| = podstaw dane i policz |
| | 4π2 | |