logarytmy
drislove: Może mi ktoś wytłumaczyć zadania z logarytmów?
1. Do wykresu funkcji f(x)=a
4−2x −3 należy punkt (1,1).
a) Uzasadnij że miejscem zerowym funkcji f jest liczba 2−log
2√3
b) Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną n>0 spełniającą nierówność (f(n)−1)(f(n)+2)>0
Obliczyłam podstawiając (1,1) że a=4
Co dalej?
2. Dla jakiej wartości parametru m równanie ma pierwiastek ujemny?
a) log
0,5(x+1)=m
2−2
b) log
2m=4−x
Ujemny jest gdy <0,1> ale nie wiem jak to przekształcić/zapisać...
3. Wyznacz q dla której zachodzi równość
a) log
2q=log
0,5q+log
√25
b) log
0,1q=2−2log5+log4
W tym zapisać wszystko po prawej stronie o jednej podstawie?
Proszę o pomoc
29 mar 21:47
Janek191:
z.1
f(x) = a 4 − 2x − 3
więc
f(1) = a2 − 3 = 1 ⇔ a2 = 4 ⇔ a = 2
f(x) = 24 − 2 x − 3
==============
a)
f(x) = 0 ⇔ 24 − 2x − 3 = 0 ⇔ 24 − 2x = 3 ⇔ log2 24 − 2x = log2 3 ⇔
⇔ 4 − 2 x = log2 3 ⇔ 2 x = 4 − log2 3 ⇔ x = 2 − 0,5 log2 3 = 2 − log2 √3
29 mar 21:53
Janek191:
b) ( f(n) − 1)*( f(n) + 2) > 0
( 24 − 2n − 4)*( 24 −2n − 1 ) > 0
n = 3
29 mar 22:05
drislove: A co z dalszymi zadaniami ?
29 mar 22:15