Proszę o pomoc
Mateusz 13579: Jedna z przekątnych równoległoboku ma długość 12 i dzieli kąt ostry tego równoległoboku na kąty
o miarach 30 stopni i 45 stopni. Oblicz obwód i pole równoległoboku.
29 mar 21:01
Ja:

tw sin pozwoli wyliczyć dł boków i masz
29 mar 21:24
Janek191:
h = 6
=====
29 mar 21:25
Janek191:
Źle narysowałem i źle podpisałem
29 mar 21:28
Eta:

|AC|=12 ⇒ x+x
√3=12 ⇒ x(
√3+1)=12 / *(
√3−1) ⇒ x= 6(
√3−1)
P(ABCD)= 2*P(ΔACD)=12*x =........
Obwód ABCD = 4x+2x
√2 =2x(2+
√2)=..........
29 mar 22:20