Zadanie z funkcji. Prosze o pomoc, pilne!
Mateusz 13579: Parabola będąca wykresem funkcji kwadratowej f przecina oś x w punktach (1, 0) i (6, 0).
Parabole tę przesunięto w dół o 3 jednostki i otrzymano wykres funkcji g, której miejscami
zerowymi są liczby 3 i 4. Wyznacz wzory funkcji f i g w postaci ogólnej.
29 mar 20:36
Janek191:

x
1 = 1 x
2 = 6
więc
f(x) = a*( x − p)
2 + q = a*( x − 3,5)
2 + q
g(x) = a*( x − 3,5)
2 + q − 3
g(3) = 0 ⇔ a*( −0,5)
2 + q − 3 = 0 ⇔ 0,25 a + q − 3 = 0 ⇒ q = 3 − 0,25 a
zatem
f(x) = a*( x − 3,5)
2 + 3 − 0,25 a
f(6) = 0 ⇔ 6,25 a + 3 − 0,25 a = 0 ⇔ 6 a = − 3 ⇔ a = − 0,5
f(x) = −0,5*( x − 3,5)
2 + q
f(1) = 0 ⇔ −0,5*6,25 + q = 0 ⇔ q = 3.125
f(x) = −0,5*( x − 3,5)
2 + 3,125
oraz
g(x) = −0,5*( x − 3,50
2 + 0,125
29 mar 20:59
Janek191:
Dokończ

Np. g(x) = −0,5*( x
2 − 7 x + 12,25) + 0,125 = − 0,5 x
2 + 3,5 x − 6,125 +0,125
g(x) = − 0,5 x
2 + 3 ,5 x − 6
29 mar 21:02
Eta:
f(x)=a(x−1)(x−6) (1,0) i (6,0) po przesunięciu tych punktów o 3 jednostki w dół
otrzymamy punkty (1,−3) i (6,−3) należące do g(x)
zatem g(x)= a(x−3)(x−4) i y=−3 i x=1 ⇒ −3=a*(1−3)(1−4) ⇒ a= −0,5
to : f(x)= −0,5(x−1)(x−6) i g(x)=−0,5(x−3)(x−4)
29 mar 21:43