trygonometria
karton16: Dana jest funkcja f określoną wzorem f(x)=2cos60ox+4sin45o
a) Wyznacz miarę kąta, jaki wykres funkcji f tworzy z osią OX
b) Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych
29 mar 20:33
5-latek: cos60o= .... to 2*cos60o= .......
sin44o= ..... to 4*sin45o=......
Wiec wzor tej funkcji jak wygląda ?
29 mar 20:40
Janek191:

f(x) = 2 cos60
o x + 4 sin 45
o = x + 2
√2
a)
a = 1 = tg α ⇒ α = 45
o
b) f(0) = 2
√2 A = ( 0,
√2) − punkt przecięcia osi OY
x + 2
√2 = 0 ⇔ x = − 2
√2
B = ( − 2
√2 , 0 ) − punkt przecięcia osi OX
29 mar 20:44
Janek191:
Oczywiście A = ( 0, 2√2)
29 mar 20:45
5-latek: Ja jestem

Przeciez to maturzysta i to on miał zrobić
29 mar 20:47