Geometria analityczna
Rafal: http://iv.pl/images/95710462332714244904.jpg
Hej, cześć, z jakich wzorów skorzystać w tym zadaniu? Tak wiem, można to od razu zobaczyć, ale
ja chcę obliczyć.
i jeszcze takie zadanko
Punkty A(−1,3) i C(2,1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu abc. Pole tego kwadratu jest
wtedy równe?
29 mar 20:26
yolex: długość AC to długość przekątnej. Pole=1/2d2
29 mar 21:02
yolex: Środek tego okręgu to punkt przecięcia się symetralnych. Napisz równania dwóch symetralnych
(pionową masz natychmiast) i rozwiąż układ równań.
29 mar 21:04
Rafal: Jak wyznaczyć równanie symetralnej AC z zadania, co podałem obrazek?
29 mar 23:19
Mila:

2) |AC|=
√(2+1)2+(1−3)2=
√9+4=
√13
========================
29 mar 23:36
Mila:
Do pierwszego napisz wsp. wierzchołków Δ, bo stronka nie otwiera sie u mnie.
29 mar 23:37
Rafal: Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC
A(−2,0)
B(6,0)
C(4,6)
29 mar 23:41
Rafal: i gdzie znajdę wzór, którego użyłaś na pole kwadratu?
29 mar 23:52
Mila:
| | d2 | |
Pole kwadratu liczysz jak pole rombu. P= |
| |
| | 2 | |
Albo P=a
2
2) Symetralna AB:
x=2
3) Symetralna AC − zbiór punktów jednakowo odległych od końców odcinka
A=(−2,0)
C=(4,6)
P(x,y) − dowolny punkt symetralnej
√(x+2)2+(y−0)2=
√(x−4)2+(y−6)2 /
2
x
2+4x+4+y
2=x
2−8x+16+y
2−12y+36
4x+4=−8x+16−12y+36
12y=−12x+48 /:12
y=−x+4
S− środek okręgu obliczymy jako punkt przecięcia prostych
x=2 i y=−x+4
x=2, y=2
S=(2,2)
R=
√(2+2)2+(2−0)2=
√16+4=
√20
Równanie okręgu
(x−2)
2+(y−2)
2=20
Dobranoc
30 mar 00:24
yolex: w szkole się to chyba pisze jako prostą prostopadłą do boku, przechodzącą przez środek. jak tak
napisze to wszystkich zadziwi. i będzie się musiał tłumaczyć
30 mar 01:07
Mila:
Przecież nauczyciel zna ten sposób, a uczeń zdobywa wiadomości z różnych źródeł.
Tylko jakoś uczeń nie jest ciekawy.
30 mar 16:31