wielomiany
alinka: rozłóż wielomian na czynniki liniowe
w(x)=−3x
4+6x
3−3x
2
wyszło mi
w(x)=−3x
2(x−1)
2
czy o taki wynik chodzi czy można to jeszcze jakoś rozłożyć?
29 mar 20:21
ICSP: jest ok
29 mar 20:22
alinka: u(x)=3x3−x2+x−3=0
z tym wielomianem mam problem
wychodzi mi
u(x)=x2(3x−1)+(x−3) i nie wiem co dalej.
29 mar 20:47
5-latek: Tu nie masz wspólnego czynnika wiec tak nic nie zrobisz
Skorzystaj może z twierdzenia bezout
29 mar 20:54
alinka: chyba jednak tak powinno być
3(x3−1)−(x2−1)=
3(x−1)(x2+x+1)−x(x−1) wie ktoś co dalej można z tym zrobić?
29 mar 20:58
5-latek: 3(x3−1)−(x2−1)= 3x3−3−x2+1= 3x3−x2−2 a to nie jest rowne wyjściowemu wielomianowi
29 mar 21:01
5-latek: Sprobuj jednak z tego twierdzenia
Ja zawsze sprawdzam na poczatek dla x=1
u(1)= 3*13−12+1−3= 0 bingo
czyli podziel wielomian u(x0) przez x−1
29 mar 21:07
alinka: 3(x3−1)−x(x−1) tak mój błąd
u(x)=3(x−1)(x2+x+1)−x(x−1)
tak już chyba jest dobrze, co dalej mogę z tym zrobić?
29 mar 21:09
alinka: nie mogę jeszcze używać twierdzenia, dopiero za kilka tematów je poznam
29 mar 21:10
5-latek: Teraz masz dobrze wiec wyciągaj (x−1) przed nawias
29 mar 21:13