Zbieżność szeregu
Akro: Jak zbadać zbieżność takiego szeregu?
∞
n=1
29 mar 20:01
vaultboy: sin5(1/2 π(2n+1)) jest na przemiennie −1,+1,−1,.....
czyli mamy ciąg ∑ (−1)n/√n można to zapisać jako szereg ∑ [−1/√2k+1+1/√2k]
wyrażenie −1/√2k+1+1/√2k wynosi
[√2k−√2k+1]/[√2k*√2k+1]=[2k−2k−1]/[(√2k*√2k+1)(√2k+√2k+1)] a to jest rzędu
1/n3/2 czyli zbieżne
29 mar 20:15
Akro: A dlaczego jest naprzemienny? skąd to wiesz?
29 mar 20:30
vaultboy: rozważmy ciąg an=1/2 π(2n+1) = πn + 1/2 π
masz dwa przypadki n=2k lub n=2k+1, dla n parzystych z okresowości sinusa (2kπ) zostanie
sin5(1/2 π), a dla nieparzystych zostanie sin5(−1/2 π)
29 mar 23:14
Akro: Ok rozumiem dzięki wielkie
29 mar 23:32