koło
Kamila:

Na trojkacie ABC opisano okrag o srodku s i promieniu rownym 6. Kat wpisany ACB ma miare 15
o.
Oblicz pole trojkata ABS.
29 mar 19:59
5-latek: Co mowi twierdzenie o kacie srodkowuym i wpisanym opartyma na tym samym luku ?
29 mar 20:03
Kamila: ze abs to 30 stopni
29 mar 20:08
Kamila: no i mam tu trojkat abs rownoramienny ab=sb=6
no ale jak z tego pole wyliczyc?
29 mar 20:16
5-latek: No to jeśli na ten kat 30 stopni i za warunków zadania mamy ze AS=BS=6 bo AS i BS sa to
promienie okręgu to przecież jest CI znany wzor na pole trojkata gdzie masz dwa boki i
sinus kąta miedzy nimi
Napisz ten wzor
29 mar 20:16
29 mar 20:19
Kamila: P=0,5*a*b*sinγ
to tylko o to chodzilo?
dzieki
29 mar 20:20
5-latek: Tylko o to
29 mar 20:23