zadania z ekstremum
grzywkens: Większa część klasy liczącej 31 osób zachorowała na grypę. Zdrowi uczniowie postanowili wysłać
chorym kolegom kartki z pozdrowieniami. Wiedząc, że każdy zdrowy uczeń wysłał do każdego
chorego kolegi kartkę, oraz że liczba wysłanych kartek była największą z możliwych, oblicz ilu
uczniów zachorowało na grypę.
29 mar 19:57
vaultboy: x−liczba chorych uczniów
31−x liczba zdrowych uczniów
każdy uczeń zdrowy wysłał x kartek, czyli 31−x uczniów wysłało x(31−x) kartek
skoro liczba wysłanych kartek była największą z możliwych to szukamy największej wartości
x(31−x)
łatwo sprawdzić że największą wartość przyjmie dla x=31−x czyli x=15,5 ale x ma być liczbą
całkowitą. Zatem bierzemy cechę lub sufit z tej liczby. Mamy zatem dwa rozwiązania x=15 lub
x=16
30 mar 00:10