Problem z powierzchnią
OLA7:
Pewien prostokąt ma w rzeczywistości powierzchnię 900 000 cm2. Na planie ma wymiary
15,9 cm x 19,4 cm. Jakie ten prostokąt ma wymiary w rzeczywistości?
Da się to rozwiązać?
29 mar 19:31
vaultboy: Pole na planie wynosi 308,46 cm2. Zatem stosunek pola na planie przez stosunek pola w
rzeczywistości będzie skalą jednokładności podniesioną do kwadratu .
[900000/308,46]=k2 czyli k=√900000/308,46
w rzeczywistości ma wymiary 15,9*√900000/308,46 cm x 19,4*√900000/308,46 cm
29 mar 19:37
Janek191:
P
p = 15,9 cm * 19,4 cm = 308,46 cm
2
| | 900 000 | |
k2 = |
| ≈ 2 917,7 |
| | 308,46 | |
k ≈ 54
zatem
54*15,9 = 858,6
54* 19,4 = 1 047,6
Odp. W rzeczywistości ten prostokąt ma wymiary: 858,6 cm i 1 047,6 cm.
29 mar 19:42