trygonometria
Kamila:

Wskaz poprawna wartosc funkcji trygonometrycznej kata rozwartego α (rysunek obok).
29 mar 19:27
5-latek: odpowiedz A )
29 mar 19:29
Kamila: a dlaczego a?
29 mar 19:29
Kamila: chodzi mi o to jak do tego doszles?
jak to rozwiazales?
29 mar 19:30
vaultboy: Ta półprosta leży na prostej o równaniu f(x)=−3x/4, bo przechodzi przez początek układu i przez
P.
Zauważmy że cos(180−α)=4/5 stąd cosα=−4/5. Rzutujemy punkt P na prostą x i otrzymujemy trójkąt
egipski
29 mar 19:32
Kamila: a ok dzieki
29 mar 19:33
5-latek:

Masz punkt o wspolrzednych P=(−4,3) czyli x=−4 i y=3
| y | | 3 | | 3 | |
Z określenia funkcji tgα= |
| = |
| = − |
| tak masz ? |
| x | | −4 | | 4 | |
| x | | −4 | |
z okeslenia funkcji ctgα= |
| = |
| masz tak ? |
| y | | 3 | |
| 3 | |
teraz sinα= U{y{}{r} ale r= √x2+y2+ √16+3= 5 wiec sinα= |
| masz tak ? |
| 5 | |
| x | |
teraz cosα= |
| to już sama |
| r | |
29 mar 19:38
5-latek: | y | |
poprawiam ma byc sinα= |
| ale r=√x2+y2= √16+9= 5 |
| r | |
29 mar 19:43
29 mar 19:46
Kamila: o tak?
29 mar 19:49
5-latek: | x | | −4 | | 4 | |
lub cosα= |
| = |
| = − |
| |
| r | | 5 | | 5 | |
29 mar 19:49
Kamila: okej dzieki 5−latek
29 mar 19:52