Hej wszystki.Pomocy spr jutro. Bryły obrotowe.
Bajcepsman: Zad 1. Koło o promieniu 16 podzielono na 4 równe części.Z jednego z nich utworzono
powierzchnię boczną stożka.Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
Zad 2.Objętość walca jest równa 54√3Pi, a jego promień podstawy ma dł.3cm.Oblicz miarę kata
nachylenia
przekątnej przekroju osiowego tego walca do płaszczyzny jego podstawy.
29 mar 19:24
vaultboy: Zad 1. Pole koła o promieniu 16 wynosi π162. Każda z tych czterech części będzie miała pole
równe π162/4=π4*16=π64
29 mar 19:42
Bajcepsman: ok,ale tu chodziło o pole boczne stożka zrobionego z jednego z wycinków z tego koła
29 mar 19:45
Bajcepsman: vaultboy
ok już rozumiem,jak bys mógł jeszcze drugie.
29 mar 20:00
Bajcepsman: ~ odświeżam
29 mar 20:06
Mila:

V=π*r
2*h ⇔
πr
2 *h=54
√3π /:π
r
2*h=54
√3
3
2*h=54
√3
9h=54
√3
h=6
√3
Jeśli LO to:
tgα=
√3⇔
=======
Jeśli GM to:
p
2=6
2+(6
√3)
2
p
2=36+36*3=144
p
2=144
p=12
Masz Δ prostokątny w którym przeciwprostokątna jest dwa razy większa od jednej z
przyprostokątnych, to masz kąty w Δ: 90
o,60
o,30
o
========================================
29 mar 20:23