znowu prawdopodobieństwo
panpawel_v2: Zapraszam wszystkich 
Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do
gry otrzymamy co najmniej dwie dwójki, pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną piatkę.
Moje rozwiązanie.
Musi być co najmniej, więc pozostają nam 3 rzuty.
prawdopodobieństwo, że będą co najmniej 2 dwójki wynosi:
(dwie dwójki i coś dowolnego)
Co o tym myślicie?
29 mar 19:21
panpawel_v2: up
29 mar 19:34
Frost: |Ω|=6
4
A− otrzymamy co najmniej 2 dwójki
B− otrzymaliśmy co najmniej 1 piątkę
B'− nie otrzymaliśmy żadnej piątki
|B|=5
4
B=6
4−5
4
A∩B− otrzymaliśmy co najmniej 2 dwójki i co najmniej 1 piątkę
możliwości:
− dwie dwójki jedna piątka
−dwie dwójki 2 piątki
−trzy dwójki 1 piątka
Obliczasz prawdopodobieństwo i wstawiasz do warunkowego
29 mar 19:53
prosta:
a cztery dwójki i jedna piątka?
albo 3 piątki i dwie dwójki?
29 mar 19:56
Jacek: "w czterokrotnym rzucie"
, korekta co do drobiazgu przeoczonego przez
Frost |B'|=5
4
| | P(A∩B) | |
Ogólnie P(A|B)= |
| |
| | P(B) | |
29 mar 20:02
Mila:
Ciekawi mnie skąd masz te zadanka?
29 mar 20:09
Jacek: Czy jesteśmy właśnie świadkami jakiegoś wycieku?
29 mar 20:16
panpawel_v2: 
Oczywiście, dzisiaj świeżutkie odebrałem prosto spod budynku cke
29 mar 20:42
Jacek: Kto tam wie, może to syn syna Komorowskiego, a w dodatku jeszcze pewnie ktoś w CKE to ze WSI
29 mar 20:46
panpawel_v2: A teraz poważnie, czy moje rozwiązanie jest poprawne?
29 mar 20:47
Mila:
Chodzi mi o to, czy zadanie ze zbioru , czy wymyślone przez kogoś, nauczyciela, ucznia?
29 mar 20:56
panpawel: mógłby mi ktoś wytłumaczyć rozwiązanie Frosta?
29 mar 21:03
panpawel: już nie trzeba
29 mar 21:12
52: Chyba Pani Mila się nie doczeka odpowiedzi... a od tej Pani niektórzy tego wręcz wymagają
29 mar 21:16
30 mar 00:19
Mila:
Dziękuję.
30 mar 00:25