Całki
Klaudia: Oblicz całkę 1/[(x+1)*(x2+x+1)1/2]
29 mar 19:05
J:
| | 2t−1 | |
zastosuj podstawienie: √x2 + x + 1 = xt +1 ... .dostaniesz: x = |
| |
| | 1−t2 | |
potem policz dx oraz x + 1
29 mar 19:14
Klaudia: Skąd wziąłeś to podstawienie? To z którejś metody, czy sam do niego doszłeś?
29 mar 19:23
J:
to tzw. podstawienie Eulera
29 mar 19:24
Klaudia: Które? bo z pierwszego to by było pierw=t+x
29 mar 19:27
J:
II podstawienie: √ax2 + bx + c = xt + √c , gdy c > 0
29 mar 19:29
Klaudia: A jak to jest z tymi podstawieniami Eulera. Stosuje się je zamiennie, jeśli oba warunki się
zgadzają czy jak? Czemu wziąłeś akurat 2?
29 mar 19:35