Planimetria (pochodne)
aleksandra: W zbiorze trójkątów prostokątnych o obwodzie 20 znajdż taki, którego pole powierzchni
jest największe.
29 mar 18:40
Hugo: a* h /2 = P
a + b + c = 20
a2 + b2 = c2
wyznacz tak by P = funkcji kwadrtowej, odczytaj współrzęne wierzchołka paramboli
29 mar 18:41
29 mar 18:43
29 mar 18:44
5-latek: Janek nie wiesz ?
To jest siostra blizniaczka paraboli
29 mar 18:45
Hugo: m − method
inaczej m−parabola , stosowana do wyliczeń metod statystycznych, to rozszerzenie paraboli o
wartości m1 m2 ...mn w podanym zbiorze X e (y,x) dla funkcji kwadratowej.
...
@Janek191: wiesz co Hugo miał dobre serce komuś pomóc a jak zwykle fala hejtów C: czy matematyk
nie moze mieć 30% z matury z polskiego?
29 mar 18:49
Janek191:
Lepiej by miał 99 %.
29 mar 18:50
aleksandra: Coś robie żle bo wychodzi że a=5 i b=5 .
29 mar 18:52
Janek191:
Raczej dobrze, bo to powinien być Δ równoramienny
29 mar 18:53
aleksandra: Tak ale niestety w odpowiedziach jest że a=b=20−10√2
29 mar 18:55
Janek191:
To źle policzyłaś
29 mar 19:00
aleksandra: Aha dzięki
29 mar 19:01
Janek191:
| | 10 a2 − 400 a + 2000 | |
P '(a) = |
| = 0 ⇔ a2 − 40 a + 200 = 0 |
| | ( a − 20)2 | |
Δ = 1 600 − 800 = 800 = 400*2
√Δ = 20
√2
| | 40 − 20√2 | |
a = |
| = 20 − 10√2 |
| | 2 | |
29 mar 19:15
Laben: Dziękuję
29 mar 19:17
aleksandra: Ja dziękuję
29 mar 19:19
Janek191:
| | 10 a2 − 100 a | |
P( a) = |
| |
| | a − 20 | |
29 mar 19:27