Prostokąt P1 o bokach długości 9cm i 12cm jest podobny do prostokąta P2 o przeką
mela: Prostokąt P1 o bokach długości 9cm i 12cm jest podobny do prostokąta P2 o przekątnej długości
20cm.Oblicz stosunek pól prostokątów
29 mar 18:33
vaultboy: Przekątna prostokąta ma długość 15cm (z Pitagorasa)
Zatem skala podobieństwa wynosi 15cm/20cm=3/4
Pole P1 wynosi 9*12=108cm2
Zatem pole P2 wynosi 108cm2 * (4/3)2= 16*12=192cm2
Stosunek pól wynosi 108/192
29 mar 18:39
Janek191:
P
1 = 9 cm* 12 cm = 108 cm
2
p =
√92 + 122 =
√81 + 144 =
√225 = 15
więc
29 mar 18:41