log
Kaśka: jeśli log
155 = a, to liczba log
35 jest równa
b) 1−a
| | 1 | |
wyszło mi |
| , gdzie jest błąd? |
| | a−1 | |
29 mar 18:09
Janek191:
| | 1 | |
log15 5 = a ⇒ log 5 15 = |
| |
| | a | |
więc mamy
| 1 | | 1 | |
| = log5 15 = log 5 5 + log5 3 = 1 + log5 3 = 1 + |
| |
| a | | log3 5 | |
log
3 5 = a*( log
3 5 + 1) = a log
3 5 + a
log
3 5 − a log
3 5 = a
log
3 5*( 1 − a) = a
===============
29 mar 18:23
vaultboy: log35=(log155)/(log153)=a/(log153)
Ponadto 1=log1515=log155*3=log155+log153=a+log153, czyli log153=1−a
zatem log35=a/(1−a)
29 mar 18:26