Obwód przekroju osiowego walca równa się 60 cm, a jego pole powierzchni 378 πcm
Martt: Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie mi tego zadania
Obwód przekroju osiowego walca równa się 60 cm, a jego pole powierzchni 378 πcm². Oblicz
objętość walca.
29 mar 17:52
J:

a*b = 378π oraz 2(a+b) = 60
29 mar 17:54
J:
| | 1 | |
jeszcze nie tak .... 2π( |
| a)2 + a*b = 378π oraz 2(a+b) = 60 |
| | 2 | |
29 mar 17:57
J:
| | 1 | | 1 | |
jeszcz poprawka ... 2π( |
| a)2 + 2π( |
| a)*b = 378π |
| | 2 | | 2 | |
29 mar 18:02
Martt: wynik wyszedł mi (4266 √58 − 31320) π
dobrze?
29 mar 18:09