opis
Marek: Witam. Czy zadanie jest wykonane poprawnie. Przepraszam za jakość.
Dwa okręgi są styczne zewnętrznie w punkcie P. Poprowadzono prostą, styczną do obu okręgów
odpowiednio w punktach A i B (A różne od B) Wykaż, że kąt ∡APB jest prosty.
http://ifotos.pl/z/weraqwe/
29 mar 17:44
yolex: jest ok
29 mar 17:51
vaultboy: Niestety masz blefa. Chcesz pokazać że α+γ=90, ale ty tylko sprawdzasz, że wtedy <APB wynosi
π/2
29 mar 17:55
yolex: Nie zrozumiałeś idei, vaultboy. ABCD jest trapezem. Suma kątów przy ramieniu to 180. Ze związku
między kątem dopisanym a środkowym ma α, 2α i γ ,2γ
Po podzieleniu stronami (chyba w trzeciej linijce) ma α+γ=90,
29 mar 18:00
yolex: czyli wykazał zależność, z której potem skorzystał.
29 mar 18:00
vaultboy:

Dowód:
Niech <PAB=α i <PBA=β Wtedy z twierdzenia o stycznej i siecznej oraz z twierdzenia o kącie
wpisanym i środkowym <ADP=2α i <PCB=2β. ADP i BCP są równoramienne zatem <CPB=90−β i
<DPA=90−α.
Stąd wniosek, że <APB=α+β
Zatem <APB+<PBA+<BAP=α+β+β+α=180 czyli α+β=90 c.k.d.
29 mar 18:01
vaultboy: Sry nie zauważyłem, że skorzystał z tego faktu że jest to trapez, nigdzie tego nie napisał.
Zwracam honor
29 mar 18:06
yolex: Zaznaczył kąty proste przy punktach styczności i skorzystał z sumy kątów w czworokącie. To w
zasadzie to samo.
29 mar 18:08
Marek: Napisałem że "Czworokąt ABCD ma 360 stopni"
29 mar 19:53