29 mar 17:22
J:
| | 1 | |
a) |
| = 0 ... brak rozwiązań |
| | x+1 | |
| | (x+1)(x−1) | |
założenie: x ≠ −1 .... ⇔ |
| = 0 ⇔ x−1 = 0 ⇔ x = 1 |
| | x+1 | |
29 mar 17:25
nicnieumiem: Dzięki, już coś tam świta, lecz byłoby fajnie jakby ktoś mógł dodać z 3 przykłady z tego co
dodałem

np. 1/x = 2,5
29 mar 17:40
Prezesik:
D=R − {0}
1/x = 2,5 | *x
2,5x = 1 | :2,5
x= 1/2,5
2,5 to inaczej 5/2
| | 1 | | 2 | |
x= |
| * |
| (mnożymy przez odwrotność) |
| | 1 | | 5 | |
x = 2/5 = 0,4
29 mar 17:58
5-latek: czyli obliczyliśmy ze liczba odwrotna do 0,4 jest 2,5
29 mar 18:13