miejsce zerowe
baata: oblicz miejsce zerowe funkcji :
f(x)= −5/3x+11/7
29 mar 17:12
J:
| | 5 | | 11 | |
0 = − |
| x + |
| ... i policz x |
| | 3 | | 7 | |
29 mar 17:13
Janek191:
| | 5 | | 11 | |
f(x) = 0 ⇔ − |
| x + |
| = 0 |
| | 3 | | 7 | |
Wylicz x
29 mar 17:13
baata: to wiem i wychodzi
−35/21x+33/21=0
33/21=35/21x
i co dalej? jak mam to skrócić?
29 mar 17:17
baata: ktoś pomoże?
29 mar 17:35
Janek191:
| | 5 | | 11 | |
− |
| x = − |
| / * ( − 21) |
| | 3 | | 7 | |
35 x = 33
=========
29 mar 17:39